Woensdagverslag: de Mens & Geloof

Op deze avond hebben we gekeken naar wat we (niet meer) geloven en wat ons als mens drijft. Hoe sterk speelt geloof in ons leven? Denk aan geloof in bepaalde waarden of het geloof in een religie. Naast de zoektocht naar ons eigen geloof, bekeken we waar onze overtuigingen op gestoeld zijn. ‘Waarin geloof je het meest?’ werd ons gevraagd. In kleine groepjes hebben we daarover gesproken. Daarop volgde discussies over de vraag ‘Welke geloof van jou is het zwaarst beschadigd?’ Het as heel wonderlijk om zo kort achter elkaar jezelf af te vragen waar overtuiging en ontgoocheling elkaar hadden gevolgd. Dat had behoorlijke verschuivingen in onze zelfkennis tot gevolg.

Het leven betekent dat je voortdurend bezig bent om je eigen waardensysteem tegen het licht te houden. Is het nog up to date en functioneel. En belangrijker: geloof ik er nog in. Sta ik ervoor?

Een onderdeel van de avond was een verhaal over een bijzonder ‘geloof’ dat vooral honderd jaar geleden de wereld in zijn ban hield: het spiritisme. Lodewijk vertelde over de zusjes Kate en Margaret Fox. Hun belevenissen (echt of verzonnen) betekenden het begin van een rage van seances, glaasjedraaien en ouija-borden. In de wereld voor radio, televisie en internet werd het een geliefde vrijtijdsbesteding. En telkens wanneer je dacht overtuigd te zijn dat dit allemaal onzin was of juist helemaal waar, werd die overtuiging weer binnenstebuiten gekeerd. Hoe dan ook: die periode heeft onze taal een aantal bekende woorden opgeleverd: klopgeest, plaaggeest en kwelgeest.