Naar Franeker met Burton Academie

Met de deeltijdburton op expeditie naar Franeker
Veel mensen weten niet dat Franeker ooit een universiteitsstad was. Het was zelfs de op één na oudste universiteit van Nederland, gesticht in 1585. Op veel plekken in deze historische stad kun je je voorstellen dat er professoren en studenten (vooral theologiestudenten) in zwarte mantels over straat liepen. In gedachten verzonken of hevig in discussie.

Anna Maria van Schurman heeft hier gewoond. Zij was de eerste vrouwin Nederland die studeerde, honderden jaren voor Aletta Jacobs. De Franse filosoof René Descartes, Cartesius, heeft ook in Franeker gestudeerd. Stel je toch eens voor: de vader van het moderne westerse denken. Hier, in Franeker! Wat een historie. Ook Peter Stuyvesant, ooit gouverneur van Nieuw Amsterdam studeerde hier.

In Franeker is ook het oudste nog werkende planetarium van de wereld te vinden : het planetarium van Eise Eisinga. Jarenlang werkte deze wolkammer maakte in zijn vrije tijd deze mathematisch exacte kopie van ons planetenstelsel. Onvoorstelbaar dat één man dit in zijn woonkamer heeft gemaakt. Wanneer je je boven, op de zolder, de wirwar van houten tandraderen en handgemaakte spijkers ziet, valt je mond open van bewondering.

Tijdens een rondwandeling kwmaen we ook nog langs een mooi huis aan de Schilcampen van waaruit Rembrandt van Rijn is getrouwd (in het stadhuis van Franeker) met Saskia van Uylenbrugh.

Onze dag eindigde bij de wadden.

De glorieuze en stille natuur waren de kers op de taart van deze excursie.

Excursies zijn een onderdeel van Burton Academie. Wil je meer weten? Mail nynke@burtonacademie.nl zodat we jou op de hoogte kunnen houden.